Biljetter

Rigoletto

2022-02-20, kl 19.00 på Kulturhuset tio14 i Falun

En ny version av Verdis dramatiska tragedi om hovnarren Rigoletto. Tony Award-pristagaren Bartlett Sher förflyttar handlingen till 1920-talet. Räkna med snygg art deco-scenografi och eleganta kostymer, skapade av två designers som tillsammans vunnit hela åtta Tony Awards.

Barytonen Quinn Kelsey gör rollen som Rigoletto för första gången på Met. I rollen som Gilda ser vi sopranen Rosa Feola. Dirigerar gör Daniele Rustioni.

Den första operan i Giuseppe Verdis ”trilogi” som också inkluderar Trubaduren och La traviata. Rigoletto kretsar kring tre huvudpersoner: en hovnarr, briljant men trasig till kropp och själ; den sybaritiske adelsmannen han tjänar och narrens naiva tonårsdotter som hamnar mittemellan dem. Det är berättelse om kärleken i alla dess former – föräldrakärlek, romantisk och köttslig kärlek – utspelad med en berusande vacker musik och ett nyanserat och psykologiskt inkännande libretto.

Med en handling som går från förförelse till kidnappning och i slutändan mord är operan i huvudsak berättelsen om en ödesdigert överbelastad ensamstående förälder som desperat vill skydda sin enda dotter.

SPELTID: Cirka 3 timmar 10 minuter inkl. 2 pauser

DIRIGENT: Daniele Rustioni
PRODUKTION: Bartlett Sher
SCENOGRAFI: Michael Yeargan
KLÄDER: Catherine Zuber
LJUSDESIGN: Donald Holder

I ROLLERNA: Quinn Kelsey (Rigoletto), Rosa Feola (Gilda), Piotr Beczała (Hertigen av Mantua)

SVENSK TEXT!

Postadress: Stigaregatan 7, 791 60 Falun