Biljetter

Tarabband och Golbang

2017-04-07 Kl. 19.00

Tarabband

Nadin Al Khalidi har sina rötter i både Kairo och Bagdad. Hon kom till Sverige för flera år sedan och startade sedan 2008 bandet Tarabband. Namnet är en ordlek med det arabiska uttrycket Tarab, som betyder extas genom musik, och band.

Hennes texter tar oss med på hennes livsresa från hemlandet till livet i exil och pånyttfödelse. Hon ställer frågor om de gränser som ritas upp mellan länder och människor. Sångerna är hämtade både från de traditionella arabiska sångerna som bandets egna unika kompositioner. Här blandas det sufiska med pop och folkmusik så att tarab uppstår.

Tarabband består av etablerade musiker från Sveriges folk- och världsmusikscener.

Nadin Al Khalidi: Leadsång, saz, gitarr
Gabriel Hermansson: Mandole, gitarr, oud, sång
Dan Svensson: Slagverk, ney, sång
Filip Runesson: Fiol
Romain Coutama: Bas, sång
Ferhat Deniz Fors: Slagverk, ney, sång

Golbang

Golbang är ett världsmusikband med ett helt eget sound. Bandnamnet betyder näktergalens sång på persiska och de åtta medlemmarna har bland annat rötter i persika, baluchiska, kurdiska, afghanska och svenska. En väsentlig del i vad som skapar Golbangs magi är just de distinkta ljuden av olika kulturer som lyser igenom i alla deras låtar – och deras förmåga att improvisera.

Bandet grundades år 1994. Efter år 2000 förnyades bandmedlemmarna av professionell utbildade folkmusiker och redan då började man experimentera med att kombinera skandinaviska folkmelodier med afrikanska rytmer och influenser från Mellanöstern.
Progressiv världsmusik. Färgstarkt är bara förnamnet. Allra skönast hettar det till i de mest österländska numren, men även tolkningen av den svenska folkvisan Allt under himmelens som fäste är strålande vacker. Mäktigast är det storslagna stycke musik som har fått ge namn åt hela albumet: Morid. Ur det stämningsfulla sökandet och mötet mellan öst och väst (i det här fallet folktoner från Dalarna) växer allmänmänsklig kärlek med sällan upplevd känslostarka. Oerhört vackert. Oerhört värmande.
Claes Olson, Simba

Musikmagazinet Lira beskriver Golbangs live konsert: “Rostam Mirlashari har fortfarande en av de vackraste röster jag har hört, och den gör sig lika bra i sådana här stämningsfullt lågmälda visor som i de mer ösiga styckena.

Idag är Golbang ett av Skandinaviens mest populära världsmusikband med fyra skivor i bagaget. De har uppträtt på de flesta stora musikscener i Skandinavien och även på många scener runt om i världen. Bandet har fått mycket positiv uppmärksamhet i media, DN skriver till exempel: ”På Golbangs […] album ’Setareh’ skiftar årstiderna lika skarvlöst och man vet inte vilken som är vackrast. Sångaren, Rostam Mirlashari måste ha en av Sveriges vackraste och förföriska röster.Och Lotta Johansson, producent på Musikens hus i Rättvik konstaterar att: ”Rostam måste ha en av Sveriges bästa röster! Den är klar, sinnlig, berörande och berättar om erfarenheter som går bortanför orden.”

Golbang är på många sätt en reflektion av de åtta deltagarna i gruppen, och varje låt kan utföras på åtminstone åtta olika sätt. Mångfalden av rytmer som bandet använder sig av kan utvecklas till helt nya former, beroende på vem som lyssnar och tolkar.

Golbang består av:

Rostam Mirlashari: Leadsång
Pedram Shahlai: Fiol, Oud
Daniel Reid: Sax, flöjt & sång
Marcello Nunez: Trummor
Liliana Zavala: Slagverk
Adam Johansson: Gitarr, sång
Saeid Hashabeiki: Keyboard, sång
Ramin Yousefi: Bas


OBS ändrad arena.

GAMLA ELVERKET, Ölandsgatan 8, 791 60 Falun

Entrén öppnar kl 18.00
Konserten börjar kl. 20.00 och består av två delar á ca 60 minuter vardera med 30 minuters paus däremellan.
Caféet öppnar kl. 18:00 – För den hungrige, serveras en välsmakande tacos-buffé för 125:-.

Biljetter

Postadress: Stigaregatan 7, 791 60 Falun